Історія створення одного ОСББ

Розкажемо вам історію про те, як люди вирішили об'єднатися, щоб дійсно жити у комфортному та затишному ЖК.

2020 рік.

Невдоволеність послугами з управління багатоквартирними будинками, які надавала управляюча компанія. Група ініціативних людей вирішила об’єднатись задля досягнення спільної мети - створити ОСББ, мати право самостійно розв’язувати питання благоустрою та вільно розпоряджатися спільним майном!

Звучить мотиваційно, так? Але на жаль, задуми не вдалося втілити з першого разу. Відсутність практичного досвіду організації людей і підготовки документів, відсутність конструктиву - це були перші основні труднощі, які спіткали на шляху. Таких спроб самоорганізації було багато.

Але дух свободи переміг. Співвласники врешті-решт створили мега круту ініціативну групу, яка спромоглася втілити у життя багаторічну мрію всіх мешканців житлового комплексу. Молоді, енергійні, завзяті, дружні - саме такі люди увійшли до складу правління. А ще, вони невтомні та безстрашні!

Вдумайтесь тільки!

5 будинків, понад 900 співвласників, 900 інформаційних повідомлень про проведення установчих зборів, що розлетілися по всій Україні та світу, в прямому сенсі цього слова! Навіть воєнний стан не став на заваді й не зменшив запал.

Півроку плідної праці. Відправка поштових листів, збір зворотної кореспонденції з усіх точок Планети (адже частина співвласників перебуває за кордоном), формування проєктів документів, узгодження процесів, заходів і методів, проведення установчих зборів у суцільній темряві, збір підписів, формування протоколу установчих зборів.

Так утворився гігантський протокол на 2052 аркуші! Тільки уявіть собі об’єм - 2052 сторінки протоколу - це чотири пачки паперу! І цього «товстуна» потрібно пронумерувати, прошити та просканувати!

За кожною з перерахованих дій стоїть багатогодинна праця людей. І це не всі проблеми, які спіткали на шляху. Установчі збори проводили у суцільній темряві - повна відсутність електроенергії, зв’язку та інтернету. Та ще й погода випробовувала на стійкість. У буквальному сенсі, збори при свічках. Але це не зупинило бойовий дух. Явка неймовірна. Зборам бути! ОСББ бути!


Можна тепер видихнути. Але ні!

Наступний етап: реєстрація протоколу установчих зборів! Той ще квест!

А тепер уявіть очі державного реєстратора, який побачив розміри протоколу на 2052 сторінки?! Побачивши протокол реєстратор ледь зі стільця не впала. 3 години переглядаючи, почалось - ой, щось погано працює комп’ютер, інтернет нестабільний, планові відключення електроенергії, запланована відпустка. Але все ж таки чесно зізнавшись сказала, що робота займе понад 20 робочих днів і краще звернутись до приватного реєстратора.

Після такого складного шляху, звісно, ніхто вже не хоче чекати місяць. Ок, приватний реєстратор, так приватний. Сплатити кошти за вчинення реєстраційних дій та очікувати рішення. Але ж не могло все бути так легко. Квест продовжувався.

Більше 30 приватних нотаріусів і по всіх відмова!

— Ми не працюємо з ОСББ!

— Вибачте, у вас такі об’єми!

— Спробуйте звернутися до державного реєстратора!

Зрештою, жертву правового нігілізму було знайдено. Всі видихнули.

2023 рік.

Ми раді вітати нового члена ЄДРПОУ: ОСББ «ОРАНЖ ПАРК»!



Історія створення ОСББ могла б на цьому завершитися та кожна історія має головних героїв, без яких неможливе написання цієї історії.

Описаний тернистий шлях до свободи пройшла головна героїня: тендітна, ніжна, надзвичайно жіночна - Колесник Ганна Олександрівна. Безсонні ночі за підрахунком голосів, години розмов зі співвласниками, вмовляння, суперечки, кілометри доріг зустрічей, телефонні розмови, листування, організація всіх і всього: це шлях пройдений жінкою-лідером ЖК «Оранж Парк».

На цьому шляху підтримкою та опорою для Ганни Олександрівни стали: члени правління, співвласники 5 багатоквартирних будинків та, ми, команда ЧЕКДОМ!

І ми справді пишаємося своєю причетністю до творення історії величних справ у сфері ЖКП!

Той, хто в темі: зрозуміє чому! Хто не в темі, повірте: терени шляху до свободи в реалізації права на управління багатоквартирними будинками власними силами - болісно жалять, але результат вартий того!

Наші вітання всім співвласникам багатоквартирних будинків новоствореного ОСББ «Оранж Парк», правлінню і ревізійній комісії, команді ЧЕКДОМ! Ми всі молодці!

Попереду нові пригоди, нові виклики, і безумовно - Перемоги!